

L’equip de SED Catalunya hem estat a Colòmbia per fer seguiment de projectes del país. Han estat dotze dies de trobada i aprenentatge profund, i de compartir vida amb la gent i la seva cultura.
El viatge va començar amb la nostra visita amb la Fundación Huellas, una entitat que treballa especialment amb nens, nenes i dones a diferents sectors de la Vereda Granizal i del barri de Santo Domingo Savio, als municipis de Bello i Medellín. Una feina que es desenvolupa gràcies a l’acció d’un gran nombre de voluntàries. L’oportunitat de conèixer tot l’equip de treball va ser una de les millors parts del nostre viatge.
En primer lloc, vam visitar el projecte de promoció de serveis bàsics, que actualment està subvencionat per l’Ajuntament de Burgos. A través de diversos components, el projecte busca promoure que la població d’una de les àrees denominades zones d’invasió tingui accés a serveis bàsics, ja que són llocs on les necessitats de primer ordre de molts dels seus habitants no queden cobertes.
Un dels components del projecte busca reforçar la identitat originària de les persones afrodescendents provinents del departament de Chocó, a la costa colombiana, i assentades a Medellín. Afrodance és el nom del grup de joves que dona vida a aquesta iniciativa. També duen a terme formació agroecològica per a famílies de diversos sectors de la Vereda Granizal. Allà vam aprendre a preparar Bocachi, un adob per millorar la qualitat de les terres de forma natural. El projecte també dona a les famílies filtres potabilitzadors per poder garantir el dret a l’accés d’aigua potable. L’entrega dels filtres va ser, segurament, la jornada de treball més intensa que, al seu torn, també ens va donar l’oportunitat de compartir vivències amb famílies i voluntàries.
També vam tenir moments de celebració i festa. Ens van convidar a participar en una activitat de bingo i karaoke organitzada per Ubuntu, una cooperativa formada per voluntàries de la Fundación Huellas que té, entre els seus objectius, oferir ajudes per a l’accés als estudis.
Un dels altres projectes que vam visitar va ser Graners de Comunicació, subvencionat per la Comunitat de Madrid. Aquesta iniciativa promou els drets de la infància a la vegada que ensenya tècniques de comunicació com ara fotografia o vídeo a nens i nenes de la Vereda Granizal. Des de Catalunya vam participar en aquest projecte, concretament a l’activitat Letras de los Vientos, en la qual nens i nenes de l’escola Maristes Anna Ravell de Barcelona es van escriure cartes amb infants del sector Regalo de Dios.
També vam tenir l’oportunitat de conèixer dos projectes productius amb un grup de mares amb qui treballa la Fundación Huellas: ASOMUFI, una cooperativa de dones productores de sabó de Fique (agave), i la granja agroecològica de Dora, una dona de la localitat de Támesis que es va atrevir a transformar la granja productora de cafè de la seva família en un terreny divers ple de plantes com cardamom, nopal i cotó. L’objectiu d’aquestes experiències és encoratjar i empoderar les dones de la Vereda Granizal perquè, amb el suport de la Fundación Huellas, puguin generar elles mateixes els seus propis processos productius i guanyar llibertat i independència.
Abans d’acabar el nostre viatge vam fer una parada a Bogotà. Allà vam tenir l’oportunitat de parlar amb alguns germans de la Província Marista de Norandina i conèixer la seva visió dels projectes de solidaritat amb els quals s’albiren noves possibilitats de cooperació i voluntariat. També vam estar amb Francisco Murillo, actual coordinador de Fundemar (Fundación marista para el desarrollo educativo y social), que ens va parlar sobre el projecte Corazón sin Fronteras.
Colòmbia ens va rebre amb els braços oberts. Esperem tornar-hi aviat i trobar-hi de nou tanta gent que, des de la senzillesa, ens encoratja a seguir treballant la sororitat global.