

Des del grup local de SED Girona, al llarg del mes de gener, vam posar en marxa una activitat per aprofundir en el coneixement de la realitat dels refugiats arreu del món.
L’exposició “Retorno. El camino de vuelta a casa”, facilitada per l’ACNUR, ens va servir per apropar-nos, encara que molt superficialment, a la situació de territoris com Bòsnia, l’Afganistan, Angola, el Sudan o Centreamèrica, nuclis que han viscut el moviment de milions de persones a la recerca d’un lloc de refugi.
Actualment, al món hi ha 50 milions de refugiats, i tots ells aspiren a tornar a “casa seva” tan bon punt les circumstàncies ho permetin. La repatriació voluntària en condicions de seguretat i dignitat és la solució més desitjada per als refugiats.
El Dia de la Pau i la No-violència, la problemàtica dels refugiats va fer-se present a la reflexió que tota la comunitat educativa del col·legi Maristes Girona vam fer al pavelló d’esports.
Per concloure aquest espai d’opinió i reflexió, es va programar una ponència a càrrec de l’advocada Wahba Ahemd, resident a Girona i nascuda als campaments saharauis del sud d’Algèria. La ponent va exposar la situació actual del seu país, la realitat política, social i econòmica que viu el poble saharaui, especialment als campaments de Tinduf, al sud-oest d’Algèria, on alguns del seus habitants porten més de 30 anys al mateix lloc i els més joves, refugiats de la tercera generació, no han conegut el seu país. Les condiciones de vida són molt dures, ja que la majoria de la població viu en tendes de campanya, sense aigua ni llum i depenen de l’ajuda internacional externa que els permet sobreviure.