

El 29 d’octubre va començar la formació sobre Aprenentatge i Servei (APS) i Justícia Global que la delegació de SED Catalunya organitza amb la col·laboració de VOLS (Voluntariat Solidari, ara Bosco Global). És una formació que té un doble objectiu: en primer lloc, expandir el coneixement dels projectes d’APS i, concretament, la proposta Pangea, i, en segon lloc, dotar els educadors i educadores d’eines i coneixements que facilitin la implementació d’aquesta mena de projectes en el seu centre educatiu, tant si es tracta d’ambients formals com no formals.
La primera sessió de la formació, titulada “El nou paradigma de la Justícia Global”, va anar a càrrec de Georgina Casas i Laura Rubio, totes dues treballadores de la Fede.cat, una entitat que aglutina les organitzacions de Catalunya que treballen per la Justícia Global i de la qual SED en forma part des de l’any 2003.
Durant la sessió formativa, la Georgina i la Laura van convidar les persones participants a reflexionar entorn del concepte d’Educació per a la Justícia Global (EpJG) com un procés encaminat a fomentar l’educació en valors des d’un pensament crític i que permet la transformació del món en un entorn més just.
També vam tenir l’oportunitat de repassar l’evolució de l’EpJG, abans denominada Educació per al Desenvolupament (EpD), la qual cosa ens va portar a comprendre com s’ha passat d’un model més caritatiu i assistencial a un altre més horitzontal en què l’important és enllaçar les diferents lluites (feminisme, pacifisme, ecologisme) que existeixen a tot el món. Com nota marginal la Georgina ens convidava també a no perdre de vista que, malgrat aquest procés evolutiu, avui dia conviuen organitzacions que treballen sota diferents enfocaments de l’EpJG i, per tant, cal aprendre a harmonitzar les nostres accions a la realitat complexa en què vivim.
Cap a la segona meitat de la jornada, la Georgina i la Laura van exposar els 6 eixos temàtics de l’EpJG a través del treball desenvolupat per l’organització Edualter en el seu projecte “Competències i EpD”, que es pot consultar en aquest enllaç. El projecte pretén facilitar la integració de l’EpD (o EpJG) al currículum competencial de l’educació formal i, d’altra banda, també ens convida a entendre d’una manera més accessible la complexitat dels temes que es poden abordar des de l’EpJG a través de 6 grans categories: medi ambient, gènere, sostenibilitat econòmica, drets humans, interculturalitat i cultura de pau.
Les properes dues sessions, amb els títols “L’APS com a metodologia d’ensenyament” i “La proposta Pangea”, ens ajudaran a comprendre millor la revolució educativa que resulten ser els projectes d’APS, entre els quals Pangea busca ser-ne també un referent.