Aquest mes de gener es va dur a terme la formació “APS i Justícia Global”. És un programa formatiu que ja és gairebé una tradició per a SED Catalunya i que aquest any ha arribat a la seva IV edició, amb una desena de participants. Com ja va succeir en altres ocasions, vam comptar amb la col·laboració de l’ONG BOSCO GLOBAL. BOSCO GLOBAL (abans VOLS), és l’entitat salesiana que, com nosaltres, treballa per generar processos de transformació social entre infants i adolescents. Cooperem en la difusió de l’APS com a metodologia educativa.
A la primera sessió, Montse López, consultora de projectes educatius, ens va explicar quina ha sigut l’evolució de l’educació per al desenvolupament fins al model de Justícia Global que es treballa avui. En aquesta sessió ens va explicar, entre altres coses, les desigualtats que es viuen al món, que són la principal motivació perquè infants i joves desenvolupin projectes d’APS que els ajudin a transformar el seu entorn.
En una altra sessió, Brenda Bär, integrant del Centre promotor d’APS de Catalunya, va donar pistes sobre els elements més importants a tenir en compte a l’hora de dissenyar un APS.
Les sessions 3 i 4 (que aquest any vam introduir com a novetat) ens van servir per posar sobre la taula altres elements importants, com són la comunicació i les noves eines tecnològiques que es poden fer servir per motivar la participació de l’alumnat. Per fer-ho vam comptar amb la participació de Raül Cabús, que fa de mestre de l’escola Maristes Rubí i difon bones pràctiques educatives a les xarxes amb el seu alter ego “Petjades de mestre”. Ell va donar consells per fer de la difusió un element de suport de la tasca que es fa a les aules. En un altre moment, Pigmeo education, un col·lectiu de professors format per David Pañella, Xavi Seva i Dani Casas, va posar l’accent en la innovació educativa. Donant un munt d’exemples que empren les tecnologies de la comunicació per ajudar el professorat a connectar amb el món en què es desenvolupen els infants i adolescents.
Mireia Páez i Diego Aguilar van tancar el cicle amb una sessió de treball virtual sobre els continguts i la metodologia pròpia del projecte Pangea.
Aquesta formació ens permetrà continuar amb la difusió de l’APS en el marc d’altres projectes: d’una banda, amb el projecte APS Pangea, juntament amb l’Associació Social Gabella i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, i, de l’altra, amb el projecte “Transformem els barris” que es du a terme al Centre Obert Rialles de Santa Coloma i el Centre Obert Calidoscopi de Lleida, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Pots recuperar les sessions al canal de Youtube de SED Catalunya.