Any 1
ANY 1. VULNERACIÓ DEL DRET A L’HABITATGE, A LA PARTICIPACIÓ A LA CIUTAT I A TENIR ESPAIS I ZONES VERDES PER A L’OCI I LA RECREACIÓ.
La gentrificació, el turisme massiu, la bretxa salarial o la pèrdua dels espais col·lectius són realitats que afecten des de fa molts anys Barcelona, on es viu aquest procés d’una forma violenta. Les polítiques urbanístiques, de turisme i d’utilització dels espais públics dutes a terme després del franquisme van motivar el tipus de sociologia turística que rep, a dia d’avui, la ciutat. Aquest fet, lligat a l’especulació urbanística, genera inseguretat i una vulneració dels drets bàsics humans de les poblacions que habiten aquestes zones d’interès turístic. Els horts urbans són un exemple d’espai d’apoderament i participació comunitària. Experiències com les que s’han viscut a zones històriques de ciutats com Seattle, Edimburg o Lió, demostren que aquest tipus d’iniciatives generen espais propensos a l’activació de projectes i serveis que permeten treballar des de valors com l’ecologia, l’aprenentatge per servei, la interculturalitat, la promoció de la igualtat de gènere o l’economia sostenible.
TRANSFORMEM EL GÒTIC!
En el seu primer any el projecte va plantejar la creació d’espais de participació ciutadana, d’empoderament dels col·lectius que habiten el barri Gòtic de Barcelona, tot seguint la metodologia de l’APS. Amb un grup de joves del Centre Obert Compartir es va generar un hort urbà, presentat com un espai idoni per a trobades de participació comunitària, intercultural i intergeneracional, amb perspectiva de gènere, ecològica i sostenible.
GALERIA



L’espai públic, part fonamental del dret a la ciutat, és clau en la millora de la qualitat de vida. Consisteix a pensar la ciutat per a totes les persones que l’habiten. En l’actualitat, al barri Gòtic de Barcelona l’exercici del dret a la participació i l’accés a espais públics de qualitat és molt irregular. Existeixen espais que posen serveis, recursos, equipaments i activitats a disposició de les veïnes per fomentar moments de trobada, relació i intercanvi, sobretot per promoure l’esport i la cultura, però que es van planificar sense la participació del veïnat, sobretot del més vulnerable.
Any 2
CONTRA LA GENTRIFICACIÓ, PROMOVEM L’ESPAI PÚBLIC.
#CUIDEMDELGÒTIC
En el context anterior, i amb la intenció de donar continuïtat a la tasca desenvolupada el primer any, el projecte va plantejar la creació d’espais de participació ciutadana i iniciatives per empoderar els joves, com la d’un grup de nois i noies del Centre Obert Compartir que van proposar la realització d’una exposició fotogràfica per fer incidència en la necessitat de reclamar la pertinença del barri per als seus habitants.
AMB LA COL·LABORACIÓ DE:


