
Pangea és una proposta metodològica de servei comunitari basat en la metodologia d’Aprenentatge Servei (APS) que incorpora la perspectiva de l’Educació per a la Justícia Global.
Segons el centre promotor d’APS, qualsevol projecte d’APS implica una combinació original de dos elements coneguts: l’aprenentatge basat en l’experiència i el servei a la comunitat. Els processos d’Educació per a la Justícia Global, d’altra banda, es divideixen en sis eixos temàtics: gènere; cultura de pau; drets humans, ciutadania i governança; sostenibilitat econòmica i social; medi ambient i, finalment, interculturalitat.
Tots els processos Pangea tenen quatre etapes:
Abans de començar haureu de tenir en compte unes passes prèvies. Després és l’hora de la recerca, que donarà peu a un servei. En acabar el procés és important difondre la feina i aprenentatges realitzats.
Inici
A l’hora d’iniciar un procés d’APS primer s’han de formar els grups de treball i escollir la temàtica a treballar.
Hi ha diversos criteris per a la formació dels grups. La metodologia més eficaç per fer grups de treball eficients és que cada equip inclogui diversos rols naturals, és a dir, que estiguin fets tenint en compte les afinitats entre els alumnes.
Quant a l’elecció de la temàtica, com que l’objectiu principal de Pangea és que l’alumnat prengui consciència d’un problema social i s’hi impliqui, el procés de tria ha de ser democràtic i en base als interessos dels joves.
SED proposa sis categories des de les quals abordar els projectes d’APS en clau de Justícia Global, de manera que les problemàtiques locals poden ser fàcilment vinculades amb elements d’anàlisi de la realitat a nivell mundial o amb realitats locals d’altres indrets.
La recerca
Per poder dur a terme el servei que es proposa a través de Pangea, és necessari que els participants tinguin un coneixement teòric previ de la problemàtica que els ha interpel·lat. La metodologia Pangea proposa un trànsit constant entre l’emoció, el pensament i l’acció, de forma que els aprenentatges són significatius.
La fase de recerca de cadascun dels projectes d’APS que ha dissenyat SED inclou quatre mòduls d’aprenentatge que descriuen un procés d’aprofundiment en la temàtica d’interès: en primer lloc es passa pels mòduls de contextualització i introducció; després l’alumnat identifica i aprofundeix en la problemàtica que es vol abordar, i, per últim, es plantegen diverses opcions per tal de donar una solució al problema.
Els recursos són sempre en xarxa i cada mòdul inclou una proposta avaluativa que facilita l’acompanyament del professorat en diversos projectes alhora. SED ha elaborat un document amb diverses propostes metodològiques que facilitaran aquest aspecte.
El servei
És freqüent entendre l’APS de forma reduccionista, com si es tractés d’un servei comunitari o un voluntariat. Aquesta seria una concepció errònia o incompleta de l’APS. De fet, es tracta de la metodologia més transformadora per realitzar serveis comunitaris, però no n’és l’única, i el servei tampoc és la fase més important dels projectes d’APS.
Amb Pangea, l’oportunitat de realitzar serveis és molt variada. Partint de les problemàtiques identificades a la fase de recerca, l’alumnat té tres opcions diferents: realitzar el servei incidint en la problemàtica dins de la realitat de l’escola o institut; realitzar el servei en relació amb una entitat del tercer sector que ja treballi en la solució d’aquest problema; realitzar el servei amb SED Catalunya i amb l’escola i l’entitat alhora o amb un dels dos agents.
La difusió
La difusió i celebració dels projectes d’APS és la passa final que consisteix a valorar i fer públics els objectius aconseguits. Hi ha diverses modalitats de celebració i totes elles poden comptar amb el suport organitzatiu de SED:
- Celebració al centre o al barri.
- Sensibilització de l’entorn proper.
- Audiovisual sobre la problemàtica i el servei.
AMB LA COL·LABORACIÓ DE:



