

El lema de l’escoltisme ens crida a deixar el món millor de com l’hem trobat… Però no hi ha cap acció més lluny d’aquesta frase que la imatge del darrer cotxe sortint del campament, després d’una quinzena o un mes sencer amb desenes d’infants i joves corrents, jugant i aprenent.
Aquests dies potser prepares els campaments o segur que coneixes algú que ho està fent. T’oferim algunes idees per a malmetre el mínim la natura i, encara així, gaudir al màxim dels campaments. Avís per a navegants: No et proposem una estada minimal, ni esperem que tothom sigui un amb el bosc, cal ser realista amb les limitacions que tenim.
El Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ) té a disposició un butlletí sobre Campaments sostenibles. Ens ho posen molt fàcil parlant de transport, gestió de residus de tots tipus, energia i protecció del medi.
Igualment, el Jordi Serrano i la Gemma Marín vàren publicar un llibre el 2007 juntament amb Acció Escolta de Catalunya i la Fundació Ferrer i Guàrdia en què parlen de la cura del medi ambient durant l’organització dels campaments i dediquen 52 pàgines a exposar activitats d’educació ambiental: Compartir amb la natura.
Però siguem clars i anem al que és senzill: Hi ha cinc coses que pots fer, tant si ets una llúdiga com si ets cap del kraal.
- Neteja amb sabons ecològics. Netejaràs plats, olles, la roba i a tu mateixa. Potser no ho trobes al makro, però a tens a disposició a gairebé tots els supermercats sabons de diferents tipus que no malmeten el medi aquàtic. Estarà bé tenir-ho en compte perquè els amfibis són molt sensibles als químics de l’aigua. Sànex 0% per la higiene personal i els productes Frosch de drogueria són fàcils d’aconseguir.
Alguns Castors de l’AE Garbí fent bugada
- Fer un ús responsable de l’electricitat. Segur que no voleu adaptar l’horari del campament amb el del Sol. Voldreu dormir fins les 8 del matí, quan ja hi ha llum natural fa un parell d’hores, i no voldreu anar a dormir a les 22, quan s’apaga la llanterna natural. Per a fer possible això, fareu servir llum artificial en forma de lots o en forma de llums generals. Per a les lots, són molt populars les que generen electricitat amb energia cinètica (manivela), que ens permeten evitar les piles que són molt contaminants. Per a les llums generals potser podeu fer servir generadors solars portàtils enlloc de “burres” a gasoil, o connectar-vos a la línia corrent més propera parlant amb els ens locals.
Un sopar als campaments de FAJMACOR
- L’al·lèrgia al silenci que hem generat a la nostra societat farà que, també enmig dels Pirineus vulgueu escoltar una mica de reguetón. Podeu fer el dia sense baffle i aprofitar les guitarres, la percussió humana i les veus dels infants per fer una experiència musical diferent enmig de la muntanya.
Els del GECH són molt de guitarreta.
- Separeu els residus que genereu. No només els plàsics, cartrons i vidres. També val la pena separar els olis i altres elements com ara ferros o restes orgàniques. Hi ha 475 deixalleries arreu de Catalunya, i segur que vas de campaments a prop d’alguna d’elles.
- Finalment, la localització i els desplaçaments afecten en l’emissió de gasos contaminants. Potser pots plantejar arribar al campament en transport públic, o evitar els transports individuals o reduïts per a fer-ne servir altres de col·lectius. No cal anar molt lluny per a fer grup, gaudir de la natura i viure experiències al·lucinants.