Educar per a la Pau mirant al sud

Les passes dels processos de pau tenen un exemple a Ruanda. Vegem quines són aquestes passes i mirem el genocidi ruandés, el perdó i la reconciliació com una clau per a l’esperança.

A SED Catalunya col·laborem amb entitats diverses a països com Colòmbia, Haití, la República Centre Africana i Ruanda. Aquests països, d’una manera o altra, viuen o han viscut situacions de violència que han marcat el tarannà de les persones que hi viuen, i que continuen condicionant les formes de relació entre elles.

Superar les situacions de violència, com la guerra civil més cruenta que es recorda, a Ruanda, no és un objectiu fàcil ni ràpid d’aconseguir, cal el compromís de tot el territori per a fer passes en la direcció de la reconciliació, el perdó i l’harmonia. Ramón Lobo ho explicava fa quatre anys de forma molt efectiva, Sandra Sotelo en fa una cronologia molt específica, i un documental de menys de mitja hora ajuda amb imatges a fer una idea de com està el país.

Els processos de pau a nivell de les nacions tenen, per norma general, tres fases reconegudes a nivell internacional: Exploratòria, de final de conflicte i de construcció de pau. Ruanda, gairebé després de 25 anys del genocidi dels 100 dies, es troba en situació de donar exemple, malgrat les dificultats en el procès i les interferències de la política exterior.

Fase 1: Exploratòria

  1. Inici de contacte entre les parts.
  2. Establiment d’objectius de les parts.
  3. Acord per al cessament de la violència i l’inici de la negociació (normalment a través de la mediació externa).

Fase 2: Final del conflicte

  1. Comença implementant el final de la violència per ambdues parts.
  2. Realització de les negociacions pertinents seguint la premisa que tots els punts poden ser modificats i negociables fins que no hi ha un acord final.
  3. Desmobilització de la violència i implementació dels acords.

Fase 3: Construcció de la pau

  1. Establiment d’un govern legítim que faci una governança efectiva
  2. Promovent i executant programes de reconciliació i memòria a tots els nivells de la societat.
  3. Consolidar la reconciliació social.
DSC_0484.JPG

Un nou començament ha estat possible a Ruanda. (Mururu, estiu 2017)