La cultura com a element de transformació social

Ahir vàrem sortir dels nostres contextos habituals entre el món educatiu, els espais de les entitats de cooperació i l’associacionisme per participar en un espai de reflexió i pensament entre col·lectius dedicats a la gestió cultural i, amb menor representació, col·lectius del món social. La Fundació Carulla havia convocat a la primera edició de Mutare a tothom qui vulgués participar del debat sobre com pot ajudar la cultura en la transformació social.

Ahir vàrem sortir dels nostres contextos habituals entre el món educatiu, els espais de les entitats de cooperació i l’associacionisme per participar en un espai de reflexió i pensament entre col·lectius dedicats a la gestió cultural i, amb menor representació, col·lectius del món social. La Fundació Carulla havia convocat a la primera edició de Mutare a tothom qui vulgués participar del debat sobre com pot ajudar la cultura en la transformació social. Vàrem anar seguint la jornada presencialment i, alhora, vam poder deixar constància a les xarxes d’algunes de les idees més destacades. Pots veure-ho especialment al nostre perfil de Twitter.

La jornada va tenir dues ponents inicials, d’una banda la directora de la Fundació Carulla, la Marta Esteve, que va presentar amb entusiasme els objectius de la jornada, i de l’altra Pilar Velilla, que va venir des de Medellín a explicar com ha canviat la ciutat en els darrers anys a partir de la promoció de la cultura, els museus i l’acció als barris perifèrics, una realitat que els voluntaris ISI coneixen bé gràcies als Camps de Solidaritat amb la Fundación Huellas.

Més tard, una exposició de projectes culturals des de perspectives molt diverses del qual destaquem el projecte de rap a espais educatius formals i informals liderat pel raper Pau Llonch, Versembrant.

Més tard la cantant i pianista Clara Peya va liderar el debat d’idees al Contrast Mutare, un espai en què es tractava d’aportar més idees per a la reflexió en les claus del “Com, Què, Qui i Per què” de transformar la societat a partir de la cultura.

La darrera proposta va ser a partir del treball en col·laboració a partir de diferents taules que facilitaven la participació de tothom. Finalment es van recollir centenars de propostes i idees que van poder ser resumits en un decàleg que incorpora, per exemple, la importància de l’educació i, igualment, la necessitat que els processos culturals arribin al cor de les persones i les transformi.