4 sèries per iniciar-te en l’equitat i la perspectiva de gènere

Després d’un 8 de març molt intens i arrel de l’actualitat més polèmica amb successos com el de #LaManada o #MeToo, val la pena mirar la realitat amb ulls crítics i posant-nos les ulleres de l’equitat.

Després d’un 8 de març molt intens i arrel de l’actualitat més polèmica amb successos com el de #LaManada o #MeToo, val la pena mirar la realitat amb ulls crítics i posant-nos les ulleres de l’equitat.

giphy

Corre, vine al sofà!

La creació cultural, a vegades, pren alguns elements del context actual per analitzar-los, deconstruir-los i/o criticar-los des de simbolismes o icones, de manera que potser sigui més fàcil comparar-ho amb la realitat i prendre perspectiva. L’element cultural més actual d’aquesta cultura popular capaç de generar reflexions i d’incidir en l’opinió pública és, ara mateix, el gènere de les sèries. Fem un petit recull de recomanacions després de l’èxit de la proposta de llibres per Sant Jordi i de documentals de l’any passat.

  1. El conte de la serventa (The Handmaid’s tale)

En una fantasía distòpica a l’estil de les darreres pel·lícules aclamades pel públic juvenil s’imposa una dictadura fonamentalista després de la destrucció dels Estats Units d’Amèrica. Aquesta dictadura relega el paper de les dones a la segona divisió, al contrari del que passa en l’equip de direcció i producció de la sèrie.

Com les dones es resistiran i superaran la dictadura, a través d’una producció excel·lent basada en la novel·la de Margaret Atwood, és el nucli de la sèrie.

T’agradarà si t’han agradat El corredor del laberint, els jocs de la fam o Divergent, Black Mirror o Els 100. La trobaràs a HBO.

2. The Deuce

Situada al Nova York dels anys 70, la nova sèrie de David Simon (The Wire) ens ensenya una nova visió del món de les drogues i la prostitució, les economies submergides de la ciutat que mai no dorm, centrada a Times Square i protagonitzada per Maggie Gyllenhaal.

Un dels atractius de la sèrie és el doble paper de James Franco, i el desconcert inicial quan encara no totes les subhistòries conflueixen.

T’agradarà si t’ha agradat Breaking Bad, Glow, Pulp Fiction o Grease. La pots veure a HBO.

3. Big Little Lies

Una història de sororitat en una comunitat de California on hi ha massa esdeveniments inesperats i gairebé res és el que sembla. Amb el protagonisme de Nicole Kidman i Reese Witherspoon, aquesta sèrie també basada en un llibre.

La situació d’inici és un assassinat, i ja predisposa certa serietat i transcendència en el conjunt de la sèrie.

T’agradarà si ja has vist Desperate housewives, Ally McBeal o Modern Family . La pots veure a HBO.

4. Homeland

La seguretat i la política internacional són móns protagonitzats per homes. La protagonista de Homeland dóna visibilitat a la lluita de les dones en espais de treball i poder que els han estat històricament negats, oferint també un testimoni realista de com la malaltia mental incideix en el quotidià.

T’agradarà si t’agraden les sèries i pelis d’espies i policies. La pots veure a Netflix i a FOX.