Les voluntàries internacionals som constructores de la Pau

Seguim formant i promovent el voluntariat amb VOLS i FES, aquesta vegada comptem amb l’Escola de la Cultura de Pau de la UAB per a formar-nos com a Constructores de la Pau.

Centenars de persones a Catalunya s’estan formant per a realitzar un voluntariat de solidaritat internacional aquest estiu. Cada any són moltes les entitats dedicades a la cooperació internacional que afavoreixen aquests processos com a part de la seva tasca de conscienciació i de construcció de la justícia global.

Fa dos anys vàrem realitzar la primera jornada de formació de voluntariat conjuntament amb VOLS i FES-Servei Solidari, organitzacions vinculades als Salesians de Catalunya i als Escolapis, amb la inestimable presència de l’Arcadi Oliveres, recentment premiat amb el Premi ICIP per la seva tasca com a Constructor de la Pau.

IMG-6189

Enguany hem tornat a sumar esforços les tres entitats el dissabte 21 d’abril als Salesians Rocafort amb la participació d’una cinquantena de voluntàries. Les participants, amb una majoria aclaparadora de noies, són persones de procedència diversa que viatjaran aquest estiu a realitzar experiències molt diverses; mentre algunes viatjaran a Ceuta per 15 dies, altres s’estàn formant per a experiències de gairebé dos mesos a Colòmbia o, fins i tot, estades d’un any sencer.

Els objectius de la jornada han estat dobles, d’una banda ampliar el coneixement entre el voluntariat i promoure el sentit de comunitat entre cooperants de diverses entitats. De l’altra, visibilitzar una manera concreta de ser Esglèsia i de fer cooperació també en el context català. Per a realitzar aquesta sessió formativa hem comptat amb l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, que ha realitzat una formació dividida en dues parts, la primera de caire més teòric per a situar i identificar les causes de les violències i els conflictes arreu del món, així com possibles accions que podem fer des d’aquí; i la segona amb un caràcter més vivencial, destinada a donar a conèixer les idees bàsiques de l’educació per a la Cultura de la Pau i diverses eines per a promoure-la en contextos educatius.

DSC_0199

La jornada ha conclòs amb el dinar compartit i la valoració de la jornada per part de les voluntàries. De ben segur que l’any vinent es tornarà a repetir una iniciativa d’aquest tipus, després de la bona rebuda per part de les organitzacions i les participants.