Les recomanacions de l’equip SED per Sant Jordi

La gran grieta: El despertar de África

El Diego recomana avui aquesta mirada esperançadora del continent africà. De la mà de l’Àlex Perry, un periodista que ha cobert més d’una trentena de conflictes armats entre Àsia i Àfrica i està especialitzat en terrorisme i jihadisme. Perry recull algunes de les seves investigacions, com ara la realitzada a Somàlia a l’entorn del 2011, però també analitza diverses situacions de la geopolítica continental que ajuden a veure els africans des d’una perspectiva positiva i oberta al futur.

La gran escletxa és una metàfora que Perry fa servir per a representar que el continent està patint divisions i que segueix ritmes de desenvolupament desiguals, però també serveix per destacar que fou a la vall del Rift, un espai geològicament actiu, on pressumiblement els primers homínids vàren adoptar el costum de moure’s de forma bípeda.

La gran grieta està editat per Ariel i té 560 pàgines. Només està en castellà i el trobaràs per uns 22 €.

portada_la-gran-grieta_alex-perry_201512251857

Oceà Àfrica

L’Anna recomanaria tota l’obra del Xavier Aldekoa, però especialment el seu primer llibre Oceà Àfrica. Després de més de deu anys recorrent diversos països del continent, el periodista resident a Cornellà i promotor de 5W va atrevir-se a unir diversos dels seus relats per tal d’exposar una tesi que l’encoratja a fer ressonar les històries silenciades del continent negre: Que Àfrica no és un país, és un oceà.

Com tot l’oceà, encara en falta molt per conèixer i és ple de meravelles descrites en un gènere periodístic ple de detalls. La perspectiva positiva i a vegades costumista tenyeix els relats d’Aldekoa que, per cert, al llarg de tot el dia estarà disponible fent signatures a diversos punts de Barcelona.

Oceà Àfrica és en català i castellà i no arriba a les 300 pàgines. Està editat per Ara llibres i el trobaràs per 17€.

2202_ocea-africa

Armas, gérmenes y acero

El Dani recomana un premi Pullitzer amb més d’un mil·lió de còpies venudes. En aquest totxo entretingut de llegir, el biogeògraf Jared Diamond va descriure el perquè de l’història humana i el progrés diferenciat des de l’edat de pedra el 1997 des d’una perspectiva multidisciplinar i amb la supervisió de desenes de col·legues de diverses universitats.

Amb aquest llibre podem entendre diversos fenomens que ajuden a explicar com, des de punts de partida aparentment similars, unes societats van avançar en certes direccions i altres ho van fer de forma diferent.

Trobaràs aquest llibre només en castellà, amb gairebé 600 pàgines i per menys de 10 €, editat per Debolsillo.

Armas-germenes-y-acero-i1n671609