10 dades sobre el proper 8 de març

La xarxa va plena d’informació entorn el dia 8 de març, però no tot el que es diu és cert. Davant una jornada que es presenta amb força dubtes als espais de treball, intentem afavorir 10 informacions clares i veraces per tal d’afavorir que les persones que llegiu el blog de SED Catalunya pogueu prendre la decisió que sigui respecte a la manera de viure el 8 de març.
També t’oferim recursos educatius per a treballar la coeducació i la igualtat a l’aula i altres escenaris educatius.

La xarxa va plena d’informació entorn el dia 8 de març, però no tot el que es diu és cert. Davant una jornada que es presenta amb força dubtes als espais de treball, intentem afavorir 10 informacions clares i veraces per tal d’afavorir que les persones que llegiu el blog de SED Catalunya pogueu prendre la decisió que sigui respecte a la manera de viure el 8 de març.

  1. Fa 107 anys que arreu del món es celebra el Dia Internacional de les Dones, o dia de la dona treballadora.
  2. La data té origen en les vagues que feien les treballadores tèxtils als Estats Units en defensa dels seus drets laborals i que comptaven amb l’oposició dels patrons. El 1911 van morir 142 treballadores immigrants europees en una fàbrica de Nova York, fruit de les condicions de massificació i falta de salubritat en què treballaven. Un esdeveniment que ens recorda els recents accidents en fàbriques tèxtils al sud-est asiàtic, en fàbriques subcontractades per ZARA, per exemple.
  3. Hi ha convocada una vaga general. Diversos sindicats han convocat una aturada de 24 hores amb l’objectiu de convertir aquesta jornada en una crida en favor de la igualtat, especialment en els espais laborals. Els anarcosindicalistes de la CNT han el·laborat una guía per al seguiment de la vaga mentre la CGT fa èmfasi en la vaga de cures. El sindicat majoritari a l’ensenyament, USTEC, també s’hi ha adherit des de la seva intersindicat IAC, i també altres col·lectius com LaFede.cat o la Coordinadora estatal d’ONGDs s’hi han afegit.
  4. Hi ha convocada una aturada de dues hores. Els sindicats UGT i CCOO es fan ressó de la vaga general des de la convocatòria d’aturades de dues hores, amb els mateixos objectius que la vaga general.
  5. Vaga de consum i vaga d’estudiants. Totes les organitzacions citades en els punts 4 i 5 comparteixen una crida a paral·litzar l’economia des de la vaga de consum (consistent a no realitzar transaccions econòmiques durant les 24 hores del dia i reduïr l’ús elèctric i d’aigua). També comparteixen, juntament amb molts sindicats estudiantils, la crida a una vaga d’estudiants, movilitzant i fent conscient el jovent de les diferents causes de la desigualtat entre homes i dones.
  6. Vaga de cures. En el Veïnatge Universal número 2, Mama Pacha, t’explicàvem què és una vaga de cures. Pots recuperar el document clicant aquí, perquè explica moltes altres coses, però també t’afegim la cita: “Mètode de protesta simbòlic pel qual s’aturen temporalment les tasques reproductives o de cures amb la finalitat de fer evident la seva importància i fer possible el seu reconeixement”.
  7. El Cardenal Osoro, arquebisbe de Madrid proper al papa Francesc ha indicat que “La Verge Maria també faria la Vaga Feminista del 8 de maig“. L’església espanyola subscriu a través d’aquestes paraules la defensa dels drets de les dones, com ha indicat el bisbe de Roma.
  8. Podem treballar la coeducació i la igualtat de gènere des dels espais educatius, socials i de lleure. Fundesplai té un recull d’activitats per a totes les edats. XTEC també ha fet públics materials per a treballar la perspectiva de gènere a l’escola. I el diari digital ElCrític ens ofereix un qüestionari per a preparar-nos per a parlar sobre aquest tema amb infants.
  9. Vivim en una societat masclista i, per això, el masclisme tenyeix bona part del dia a dia. Pots analitzar el teu espai de treball amb la guia Re-Generem-nos, que va el·laborar el Consell de la Joventut de Barcelona.
  10. Tens una llista de reproducció al nostre Spotify amb música feta per dones. Li diem “La música en femení” i recull estils i origens ben variats. Escolta-la mentre prens la teva decisió.

L’última certesa que tenim és que seguim fent costat a les convencions dels drets humans i la declaració dels drets dels infants, i que tots dos documents comencen parlant de la igualtat. Confiem que l’horitzó d’equitat és proper i que tota la població podem treballar per arribar-hi.