El Mobile World Congress col·lapsa Barcelona tot i les crítiques de les organitzacions per la Justícia Global

El MSC també dona veu a les víctimes dels processos d’explotació que fan possible la producció d’aparells mòvils d’última generació, tant en l’extracció de matèries primeres (or, coltan, metalls pesats…) com en la producció en fàbriques en països on no es garanteixen els drets humans. PROIDE destaca les tres problemàtiques relacionades amb el MWC

Ja fa anys que el MWC aplega milers de persones a Barcelona entorn la indústria tecnològica dels telèfons mòbils. El Mobile Social Congress (MSC) és una iniciativa de SETEM per a posar sobre la taula el debat sobre les tecnologies de la comunicació i mostrar hi ha milers d’alternatives al consum massiu. El MSC també dona veu a les víctimes dels processos d’explotació que fan possible la producció d’aparells mòvils d’última generació, tant en l’extracció de matèries primeres (or, coltan, metalls pesats…) com en la producció en fàbriques en països on no es garanteixen els drets humans.

L’obsolescència programada és una de les problemàtiques més conegudes amb la que convivim avui dia i que ja va ser posada de manifest en el cèlebre documental “Comprar, tirar, comprar, disponible online clicant aquí. El reciclatge dels components tecnològics és molt difícil i, per aquesta raó, la màxima que recomanen els experts és la d’allargar la vida útil dels aparells al màxim i apostar per la reparació sempre que sigui possible.

La mineria extractiva del coltàn va ser retratada per l’equip de Jordi Évole i la col·laboració de Xavier Aldekoa com podem veure en aquest enllaç. Una de les coses que destacava Aldekoa en el documental era la connexió entre les mines de minerals útils en la tecnologia mòvil amb la violència i la guerra a la República Democràtica del Congo i amb les violacions sistèmàtiques que soldats i guerrillers imposen a infants i dones al país, un espai on treballa ALBOAN.

La violència i les diverses formes d’explotació vers les dones viatgen, amb el MWC, desde RDC cap a Barcelona a través del que PROIDE ha anomenat “Una cita amb la tecnologia” amb la següent explicació:

L’any 2015, ja es va denunciar el tràfic sexual que envoltava l’esdeveniment, on moltes noies eren obligades a prostituir-se per tal de poder pagar deutes que tenien amb màfies i proxenetes. Se’ls oferia als congressistes carpetes amb informació relativa al congrés, però a més, informació de llocs d’altern, massatges eròtics, etc, per tal de poder donar un plus a l’experiència d’aquests dies.

A través de tres articles que segueixen el lema pastoral de La Salle Catalunya, #MWCMiraMésEnllà, PROIDE ha relatat diverses problemàtiques relacionades amb el MWC: L’explotació als treballadors i treballadores de les fàbriques de producció, l’explotació de les dones i les situacions relacionades amb l’extracció dels minerals:

Amb totes aquestes aportacions, segurament hi ha moltes opcions de millora per a l’actual model de congrés, però com tantes altres demandes de les organitzacions, seran desoïdes i es seguirà fent necessari el Mobile Social Congress l’any vinent.