Idees des de Finlàndia entorn l’Educació per a la Justícia Global

ambé han suggerit el repte de convèncer el professorat de les escoles que, segons elles són “l’estrat clau” de l’Educació per a la Justícia Global.

Kepa és una plataforma que agrupa més de 300 organitzacions de la societat civil finlandesa. Per molts anys, Kepa ha assessorat el govern de Finlàndia en temes d’educació, promovent l’Educació per a la Justícia Global a partir de la col·laboració amb el Ministeri d’Afers Exteriors i el d’Educació.

Aquest matí, de la mà de LaFede.cat, membres de SED hem participat en un cafè amb representants de Kepa, compartint l’estratègia de promoció de l’Educació per a la Justícia Global que han implementat al seu estat i també els reptes que ens trobem a Catalunya en relació amb aquest àmbit, especialment des dels contextos escolars. La Johanna i la Sanna han estat molt disponibles en tot moment i han exposat diversos detalls dels programes i la cultura organitzativa de Kepa, així com també han expressat diversos reptes generals en quant als processos educatius per a la ciutadania global.

“Hi ha massa rumors que no són certs sobre l’educació a Finlàndia.”

Per exemple, han expressat que “tot i algunes excepcions, hi ha massa rumors que no són certs sobre l’educació a Finlàndia”, i també han compartit amb les diverses representants d’oenagés presents les dificultats d’arribar a l’entorn familiar i els contextos comunitaris i també la tendència a realitzar activitats d’un sol dia que no transformen el funcionament de tota l’escola. També han suggerit el repte de convèncer el professorat de les escoles que, segons elles són “l’estrat clau” de l’Educació per a la Justícia Global.

El professorat són l’estrat clau en els processos d’Educació per a la Justícia Global.

Una de les tasques més importants que ha realitzat Kepa en el darrer període ha estat la de revisar en clau de Justícia Global els llibres de text a tots els nivells educatius, una feina de supervisió i assessorament que no ha significat tant com es preveia ja que la decisió, en última instància, ha estat de les editorials que els produïen. A Finlàndia, segons han relatat avui a l’Ateneu Barcelonès, tot i el currículum oficial i les adaptacions que hi poden fer els municipis, qui té la paella de l’educació pel mànec són les editorials.

També hem parlat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Agenda 2030, que compta amb molts detractors tot i el suport de l’ONU, per no ser prou transformadora, i de com les ONGs ténen en el suport i partnerariat amb entitats i organitzacions locals una molt bona estratègia per a seguir lligada a la realitat local.

Kepa i LaFede.cat, juntament amb altres organitzacions de segon nivell europees, impulsen un projecte d’abast europeu anomenat Frame, Voice, Report!, amb el qual a Catalunya es finançaran una trentena de treballs periodístics i es formaran diverses ONG en comunicació.