Cóm fer un campament a la natura respectant el medi ambient?

El lema de l’escoltisme ens crida a deixar el món millor de com l’hem trobat… Però no hi ha cap acció més lluny d’aquesta frase que la imatge del darrer cotxe sortint del campament, després d’una quinzena o un mes sencer amb desenes d’infants i joves corrents, jugant i aprenent.
Però siguem clars i anem al que és senzill: Hi ha cinc coses que pots fer, tant si ets una llúdiga com si ets cap del kraal.

El lema de l’escoltisme ens crida a deixar el món millor de com l’hem trobat… Però no hi ha cap acció més lluny d’aquesta frase que la imatge del darrer cotxe sortint del campament, després d’una quinzena o un mes sencer amb desenes d’infants i joves corrents, jugant i aprenent.

Aquests dies potser prepares els campaments o segur que coneixes algú que ho està fent. T’oferim algunes idees per a malmetre el mínim la natura i, encara així, gaudir al màxim dels campaments. Avís per a navegants: No et proposem una estada minimal, ni esperem que tothom sigui un amb el bosc, cal ser realista amb les limitacions que tenim.

P7190150

El Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ) té a disposició un butlletí sobre Campaments sostenibles. Ens ho posen molt fàcil parlant de transport, gestió de residus de tots tipus, energia i protecció del medi.

Igualment, el Jordi Serrano i la Gemma Marín vàren publicar un llibre el 2007 juntament amb Acció Escolta de Catalunya i la Fundació Ferrer i Guàrdia en què parlen de la cura del medi ambient durant l’organització dels campaments i dediquen 52 pàgines a exposar activitats d’educació ambiental: Compartir amb la natura.

Però siguem clars i anem al que és senzill: Hi ha cinc coses que pots fer, tant si ets una llúdiga com si ets cap del kraal.

 1. Neteja amb sabons ecològics. Netejaràs plats, olles, la roba i a tu mateixa. Potser no ho trobes al makro, però a tens a disposició a gairebé tots els supermercats sabons de diferents tipus que no malmeten el medi aquàtic. Estarà bé tenir-ho en compte perquè els amfibis són molt sensibles als químics de l’aigua. Sànex 0% per la higiene personal i els productes Frosch de drogueria són fàcils d’aconseguir.

  13615345_10153755168059205_2799267088643636498_n.jpg

  Alguns Castors de l’AE Garbí fent bugada

 2. Fer un ús responsable de l’electricitat. Segur que no voleu adaptar l’horari del campament amb el del Sol. Voldreu dormir fins les 8 del matí, quan ja hi ha llum natural fa un parell d’hores, i no voldreu anar a dormir a les 22, quan s’apaga la llanterna natural. Per a fer possible això, fareu servir llum artificial en forma de lots o en forma de llums generals. Per a les lots, són molt populars les que generen electricitat amb energia cinètica (manivela), que ens permeten evitar les piles que són molt contaminants. Per a les llums generals potser podeu fer servir generadors solars portàtils enlloc de “burres” a gasoil, o connectar-vos a la línia corrent més propera parlant amb els ens locals.

  13575842_1142783775765033_3151566349016369031_o

  Un sopar als campaments de FAJMACOR

 3. L’al·lèrgia al silenci que hem generat a la nostra societat farà que, també enmig dels Pirineus vulgueu escoltar una mica de reguetón. Podeu fer el dia sense baffle i aprofitar les guitarres, la percussió humana i les veus dels infants per fer una experiència musical diferent enmig de la muntanya.

  10634086_637951552979944_381020424913661129_o.jpg

  Els del GECH són molt de guitarreta.

 4. Separeu els residus que genereu. No només els plàsics, cartrons i vidres. També val la pena separar els olis i altres elements com ara ferros o restes orgàniques. Hi ha 475 deixalleries arreu de Catalunya, i segur que vas de campaments a prop d’alguna d’elles.
 5. Finalment, la localització i els desplaçaments afecten en l’emissió de gasos contaminants. Potser pots plantejar arribar al campament en transport públic, o evitar els transports individuals o reduïts per a fer-ne servir altres de col·lectius. No cal anar molt lluny per a fer grup, gaudir de la natura i viure experiències al·lucinants.