14 documentals sobre justícia global que pots trobar a Netflix

Les maneres d’apropar la informació i fer-la disponible a les masses es van actualitzant de la mateixa manera que ho fan les pautes de consum. 540.000 llars a tota Espanya ja fan servir Netflix, una plataforma que dóna accès a milions de productes audiovisuals de diferents tipus. No és cap novetat l’ús de pel·lícules, documentals o fins i tot sèries amb finalitats educatives. Aprofitem per a fer una proposta audiovisual des del format de la no-ficció; en aquesta llista hi trobaràs diversos temes relacionats amb la justícia global, tractats des del format del documental.

Les maneres d’apropar la informació i fer-la disponible a les masses es van actualitzant de la mateixa manera que ho fan les pautes de consum. 540.000 llars a tota Espanya ja fan servir Netflix, una plataforma que dóna accès a milions de productes audiovisuals de diferents tipus. No és cap novetat l’ús de pel·lícules, documentals o fins i tot sèries amb finalitats educatives. Aprofitem per a fer una proposta audiovisual des del format de la no-ficció; en aquesta llista hi trobaràs diversos temes relacionats amb la justícia global, tractats des del format del documental.

Cinema

Vols que mirem uns documentals a Netflix?

 1. Lo and Behold (Werner Herzog, 2016) fa una mirada retrospectiva a internet i els canvis que aquest ha facilitat en el món actual. 98 min.
 2. La luz de las historias (Diversos autors, 2015) és el seguiment en video d’alguns dels millors fotògrafs del món. Capítol rere capítol, ens acompanyen a veure comunitats tribals a Oceania i Àfrica, així com espais naturals únics i imatges increïbles de fauna salvatge. 7 capítols de mitja hora aprox.
 3. How to change the world (Jerry Rothwell, 2015) Durant anys setanta, el moviment hippy, l’antimilitarisme, l’ecologisme i diferents moviments socials van ser documentats en video. Les protestes d’aquests moviments van ser espectaculars i icòniques. Tot plegat desencadena la fundació de Greenpeace i algunes de les seves primeres accions de denúncia al Canadà i a altres espais. 110 minuts.529287323_1280x720
 4. Food choices (Michal Siewirsky, 2016) Explica, des d’una perspectiva coral que implica des de científics fins a esportistes, la viabilitat d’un estil d’alimentació basat en els vegetals. Igualment, exposa diverses contraindicacions del consum de productes animals pensant en la salut, el medi ambient i l’ètica. 91 minuts.
 5. 13th (Ava DuVernay, 2016) El sistema penitenciari. Des de l’exemple del sistema de presons estat-unidenc, 13th ens acompanya a fer una mirada a la presó i el sistema de justícia punitiva com un model esgotat que, lluny de facilitar la integració, fa més greu la segregació racial i de classe. 100 minuts.
 6. The black panthers: Vanguard of the revolution (Stanley Nelson, 2015) The Black Panthers Party va ser un moviment pels drets civils de les persones negres que, durant cinquanta anys ha estat a diferents parts del món. Aquest documental ens ofereix la retrospectiva de la gènesi d’aquest moviment i de les seves opcions pel treball comunitari, l’autogestió i, en un moment donat, la lluita armada. 115 minuts.
 7. She’s beautiful when she’s angry (Mary Dore, 2014) Alló personal és polític. Aquesta és un dels pilars de la segona onada feminista que va quallar als EUA els anys seixanta. El fet de transformar les tesis feministes en praxis va suposar un canvi real en la societat nordamericana. 92 minuts.Untitled-1
 8. E-team (Katy Chevigny i Ross Kauffman, 2014) El documental E-team explica de primera mà el treball de l’equip d’emergències de l’organització Human Rights Watch. Aquest equip es desplaça a les zones de guerra (en el documental es veuen imatges de la seva feina a Síria i a Líbia), i analitzen de manera científica els escenaris per tal de trobar indicis que més endavant l’organització lliura als tribunals internacionals que jutgen crims de guerra. 88 minuts.
 9. Salam Neighbor (Zach Ingrasci i Chris Temple, 2016) Dos joves cineastes s’endinsen en un camp de refugiats per a retratar la vida en aquest tipus d’emplaçaments. A través d’una mirada humana i de detall, ens acosten la situació inabastable de la guerra a Síria i les seves conseqüències humanes. 75 minuts.Salam-Neighbor
 10. The Square (Al midan) (Jehane Noujaim, 2013) No confondre amb la pel·lícula sueca de 2017, que també val la pena, el documental The Square ens fa viatjar a un dels events de la història recent més rellevants: La revolta de la plaça Tahrir, a El Caire. Els fets de Tahrir, com els de Madrid i Barcelona en aquell context, van suposar una evolució en el pensament polític i el grau de consciència de la societat. A Egipte, a més, la repressió contra ens manifestants va ser mortal. A través d’aquesta obra ens podem fer una idea de la magnitud de les protestes de 2011 a Egipte . 108 minuts.
 11. Cartel land (Matthew Heineman, 2015) Donald Trump vol fer una tanca molt gran per evitar el lliure trànsit de persones a la frontera entre Mèxic i els EUA. Pel que podem veure a Tierra de cárteles (Óscar al millor documental el 2015), el trànsit de persones no és el problema que més preocupa les persones de la zona sinó en tràfic de drogues. Aquest documental ens mostra cóm diversos grups de persones de la zona s’organitzen per a fer front als càrtels i treballen per pacificar aquesta zona. 100 minuts.
 12. Entre los creyentes (Hemal Trivedi, 2015) Among the believers exemplifica, a través de la història d’una escola paquistanesa, la radicalització de l’islam. Un professor ensenya centenars d’alumnes els valors de la Sharia i els prepara per a dedicar les seves vides a la idea de jihad. 84 minuts.
 13. Virunga (Orlando von Einsiedel, 2014) El parc natural de Virunga, al Congo, un grup molt divers de conservacionistes es dedica a cuidar de l’últim reducte on viuen goril·les de les muntanyes. Amb el retorn de la guerra el 2012, les coses es compliquen més encara per aquest grup de persones i per la realitat que intenten preservar. 100 minuts.virunga-poster
 14. Living on one dollar (Zach Ingrasci i Chris Temple, 2013) Un grup d’estudiants nord-americans viatgen a un entorn feréstec a Guatemala, on intentaran fer el possible per a subsistir i tirar endavant replicant les situacions de vida de la població rural. 56 minuts.Living-on-One-Dollar