El consumisme ens porta a acumular residus

La nostra societat, basada en el consum i l’intercanvi econòmic de serveis i mercaderies, té una part fosca que li és intrínseca: El consumisme. Aquesta part fosca cada vegada és més gran, i provoca la necessitat d’una major producció de bens per a garantir l’oferta; Sovint, no tot el que es produeix s’acaba fent servir; i del que es fa servir, no tot té la utilitat que se li suposava.

La part fosca del nostre model de societat és cada vegada més gran: El consumisme.

A la dècada dels 80 del segle passat, segons Greenpeace, es van registrar enviaments fins a tres milions de tones de brossa i residus tòxics des dels països del bloc capitalista AKA “Primer món”  cap al que aleshores s’anomenava “tercer món”-que a la pràctica són els països amb passat colonial que no participaven activament a la Guerra Freda.

seven-wasted-men-life-size-figures-made-out-of-scrap-wood-and-household-waste

Seven Wasted men life size – Michelle Reades

El Programa de Nacions Unides pel Medi Ambient exposava el 2008 que aquests residus provinents dels països occidentals oscil·len ara entre 20 i 30 milions de tones anuals. Segons aquestes dades, per tant, podriem afirmar alguns països estàn fent de deixalleria per a altres països, però potser hem de veure-ho des d’una perspectiva global per entendre que de planeta només n’hi ha un.

1006616

My beautiful mistake – Tim Noble & Sue Webster

Amb el menjar passa una cosa similar. Només a Europa, segons la Comisió Europea, llancem 89 milions de tones d’aliments cada any, aproximadament 180 kg de menjar per persona i any, a vegades sense arribar a ser comercialitzat. La producció de tot aquest excedent genera 170 milions de tones de CO² que es destinen a afeblir la capa d’ozó.

En tot això hi ha qüestions que depenen d’estaments jeràrquics que ens són poc a l’abast. Però tu també hi tens molt a fer. Els teus models de consum i de generació de residus modifiquen la demanda d’algun tipus de productes, no totes les persones hem de mantenir el mateix estil de vida.

d71010d30f08625a374ecb0e0cbe7971

Ho sentim! L’estil de vida que has demanat està fora d’estoc – BANKSY