5 maneres de reduir la petjada ecològica des del teu centre educatiu

A l’escola, al centre obert, al cau i a l’esplai generem tones de residus any rere any. És inevitable perquè el funcionament diari o setmanal així ho demanen. La innovació pedagògica i les noves corrents educatives poden oferir algunes maneres per a minimitzar l’ús indiscriminat de materials fungibles per ancorar els processos educatius en el que és immaterial. Alhora, el reciclatge guanya terreny en el món dels tallers.

Si bé fa uns dies vàrem oferir idees per a reduir la petjada ecològica a l’oficina i a casa, avui és el torn pels espais educatius. Agafa’t i prepara’t per a compartir-ho a les xarxes.

  1. Fes fora fitxes i fotocòpies. No cal ser un gurú de l’educació, ni haver llegit tots els articles del Carles Capdevila per reconèixer que les fitxes, si més no, ja no estan de moda. És un avantatge, perquè suposen una despesa de paper innecessària que cal reduir.
  2. Registra materials, activitats i dinàmiques de manera que les pugui tornar a fer servir algú altre en un altre moment. A més, si aquestes activitats requereixen material, assegura’t que els fas amb algun material que pugui ser guardat i reutilitzat. Per exemple plastificant-lo, o elaborant-lo amb cartolina, si és possible, i també fent-ne fitxes i carpetes amb els recursos necessaris.

giphy11

3. Optimitza l’ús de projectors i aparells electrònics. No necessàriament totes les reunions i classes tenen un suport informàtic associat, valora la possibilitat de fer una sessió de tant en tant amb un format minimal, que afavoreixi que els infants i joves et mirin als ulls enlloc de la pantalla.

giphy10

4. Educa en el valor del medi ambient. Hi ha milers de recursos, metodologies i temes que pots fer servir per ajudar els infants a descobrir la importància d’una relació amable amb el medi ambient i la natura. Hort urbà, excursionisme, els cicles de l’aigua o la diversitat d’espècies són algunes idees per començar.

giphy12

5. Ets part d’un col·lectiu! Fes saber a la resta de persones que eduquen amb tu (també les famílies!) que esteu intentant tenir una relació harmònica amb la natura, potser també els sembla una bona idea i s’uneixen!

giphy13